Karatistka Suchánková skončila v elimináciách kumite do 61 kg

13.06.2015 Celý región

Baku 13. júna (TASR) - Francúzska karatistka Lucie Ignaceová vybojovala na 1. európskych hrách v Baku zlatú medailu v kumite v kategórii do 61 kg. V sobotňajšom finále si poradila s Turkyňou Merve Cobanovou, bronz putoval do Chorvátska zásluhou Any Lenardovej.

Slovensko mohlo získať prvú medailu na Európskych hrách v Baku už v sobotu v disciplíne, v ktorej malo iba jediného reprezentanta. Karatistke Ingride Suchánkovej však nevyšiel turnaj podľa predstáv a nakoniec sa s Azerbajdžanom rozlúčila piatym miestom.

Dvadsaťdvaročná pretekárka nastúpila v sobotu v disciplíne kumite do 61 kg. V celkovo osemčlennej konkurencii obsadila vo svojej B-skupine tretiu priečku po dvoch remízach a prehre a neprebojovala sa do vytúženého semifinále. "Nepostúpila som zo skupiny, takže som samozrejme sklamaná. Mala som na to, je to škoda. Veľmi ma mrzí, že sa mi nepodarilo dostať do semifinále a bojovať o medaily. Šanca bola veľká, no nevydalo to," vyznala sa pre TASR.

Podľa vlastných slov pokazila svoje vystúpenie už v úvodnom zápase s domácou reprezentantkou Faridou Abijevovou. Síce v ňom viedla, duel sa nakoniec skončil remízou 2:2 a to rozhodlo o tom, že Slovenka v metropole Azerbajdžanu nezabojuje o cenné kovy. "Rozhodujúca chyba bola v tom, že sa mi nepodarilo vyhrať ten prvý duel s Azerbajdžankou, v ktorom som viedla. Dokázala to remizovať. Kebyže vyhrám, tretej Chorvátke by nestačila na postup v našom vzájomnom zápase remíza a vyzeralo by to inak," pokračovala.

V druhom stretnutí podľahla Turkyni Merve Cobanovej 0:2. O jej postupe, či nepostupe sa tak rozhodovalo v záverečnom stretnutí s Chorvátkou Anou Lenardovou. Ten sa nanešťastie pre Suchánkovú skončil zmierlivo 0:0. "V treťom súboji to bolo ťažké, pretože súperka mi stále len utekala. Ona vedela, že jej na postup stačí remíza a ja som potrebovala vyhrať. Nebolo to také, ako obvykle. Poznáme sa, zápasíme spolu už roky a väčšinou sa mi podarilo vyhrať. Bol tam však už aj taký psychický tlak. Najhoršie je to, keď súper len uteká a potom je už ťažké zabodovať," pokračovala.

Suchánková sa nepredstaví v disciplíne kata a tak sa v pondelok rozlúči s Baku. "Nikdy som niečo také nezažila, ešte som nebola na takomto šampionáte. Je to pre mňa česť a bolo to super," zhodnotila kontinentálne hry.

Úvodný deň súťaží v karate priniesol až trojnásobnú medailovú radosť domácim reprezentantom, ktorí získali dve zlaté a jeden bronzový kov. Publikum rozradostili Firdovsi Farzalijev, ktorý sa tešil z titulu v kumite do 60 kg, a Rafael Aghajev, víťaz do 75 kg. Tretiu medailu pre Azerbajdžan získala Ilaha Gasimovová, bronzová v kategórii do 55 kg.

Výsledky - kumite

muži

-60 kg: 1. Firdovsi Farzalijev (Azer.), 2. Luca Maresca (Tal.), 3. Emil Pavlov (Mac.)
-67 kg: 1. Burak Uygur (Tur.), 2. Steven da Costa (Fr.), 3. Nijazi Alijev (Azer.)
-75 kg: 3. Rafael Aghajev (Azer.), 2. Luigi Busa (Tal.), 3. Erman Eltemur (Tur.)

ženy

-50 kg: 1. Serap Ozceliková (Tur.), 2. Bettina Planková (Rak.), 3. Alexandra Recchia (Fr.)
-55 kg: 1. Emily Thouyová (Fr.), 2. Jelena Kovačevičová (Chorv.), 3. Ilaha Gasimovová (Azer.)
-61 kg: 1. Lucie Ignaceová (Fr.), 2. Merve Cobanová (Tur.), 3. Ana Lenardová (Chorv.), B-skupina: Ingrida SUCHÁNKOVÁ (SR) - Farida Abijevová (Azerb.) 2:2, Merve Cobanová (Tur.) 0:2, Ana Lenardová (Chorv.) 0:0
 

Vyberte región